SCOOP
Het SCOOP project: SCreening op Ondervoeding en Obesitas bij Patiënten met COVID-19 en andere ziekten en richt zich op ondervoeding en de kenmerken die gepaard gaan met ondervoeding bij overgewicht en obesitas.
Aanleiding
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht of obesitas. Dit gaat gepaard met een verhoogd risico op Covid-19 en een ongunstig beloop van Covid-19. Daarnaast wordt bij Covid-19, maar ook bij kanker en andere ziekten, vaak ondervoeding en het verlies van spiermassa gerapporteerd. Ondervoeding en overgewicht of obesitas kunnen naast elkaar bestaan, ook binnen één individu.
Het is nog onduidelijk welke mechanismen ertoe bijdragen dat het beloop van Covid-19 en andere ziekten slechter is bij overgewicht en obesitas, bij ondervoeding, en bij de combinatie van beide. Een eenvoudige set van parameters om te screenen op het gelijktijdig voorkomen van overgewicht en ondervoeding bestaat nog niet.
Doel
Het ontwikkelen van een screeningsinstrument voor “ondervoeding bij overgewicht” bij personen met acute of chronische ziekte.
Aanpak
Middels literatuuronderzoek en database-onderzoek (Covid-19 en kanker, meer dan 150.000 deelnemers) willen wij identificeren welke parameters geassocieerd zijn met een ongunstig beloop van ziekte. Daarnaast beogen wij middels een klinische studie een eenvoudig screeningsinstrument te ontwikkelen voor het herkennen van de combinatie van ondervoeding en overgewicht of obesitas in de klinische praktijk. Het ontwikkelen van een screeningsinstrument voor “ondervoeding bij overgewicht” bij personen met acute of chronische ziekte.
Ons team
Marian de van der Schueren
LectorBarbara van der Meij
OnderzoekerJos Borkent
OnderzoekerJeanne in 't Hulst
OnderzoekerOnze partners
-
Kenniscentrum Ondervoeding
-
Amsterdam UMC
-
Wageningen Universiteit & Research
-
Alliantie Voeding in de Zorg
-
RIVM
-
Erasmusmc
-
Longfonds
-
Nederlandse Vereniging voor Overgewicht en Obesitas
Publicaties
- Volg het project Scoop op Linkedin
- Lees ook meer over het Scoop onderzoeksproject via het Kenniscentrum Ondervoeding
- Can individuals with obesity be malnourished? Why it’s hard to identify'
Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl
Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland.
HAN staat voor Health
Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.