Wil jij je client helpen aan een gezonde leefstijl?

Het aantal mensen met dementie neemt toe. Hoe kan je als wijkverpleegkundige je cliënten goed begeleiden? Kan je cognitieve achteruitgang van mensen met geheugenproblemen vertragen als je aan de slag gaat met een gezonde leefstijl. Deze leefstijlfactoren hebben namelijk invloed op dementie: bewegen, voeding, sociale contacten, slaap, gehoor/zicht, alcoholgebruik en roken.

Wijkverpleegkundige en client

Onderzoek

Anne Harderwijk van het lectoraat Wijkverpleegkunde HAN onderzoekt samen met Colin Schoenaker van het Radboudumc of jouw begeleiding als wijkverpleegkundige via een gepersonaliseerde leefstijlinterventie helpt om cognitieve achteruitgang van mensen met geheugenproblemen te vertragen.

Doe je mee?

Wil je preventief aan de slag met verbetering van leefstijl bij 3 a 4 cliënten? Wil je helpen aan te tonen dat verbetering van leefstijl tot vertraging van geheugenproblemen leidt? Heel fijn! Op 20 januari is er een training.

Je krijgt meer kennis over de leefstijlpreventies die je kunt inzetten bij de verschillende risicofactoren van je client. De training die wordt aangeboden is geaccrediteerd.
Aan bod komt:

  • Motivational interviewing
  • Gesprekskaarten die je helpen om samen met je client te bepalen welke leefstijl past en waarmee de client aan de gang gaat.
  • Leefstijlfactoren die invloed hebben op dementie en waarmee je aan de slag kan met je cliënt. (tools)

Wat moet je doen?

  • Je doet mee en meld je aan voor de training van 20 januari.
  • Je volgt een training (4 uur) en je doet e-learnings (4 uur) om cliënten nog beter te begeleiden met leefstijl.
  • Benader 3 tot 4 relevante cliënten uit je netwerk voor dit onderzoek.
  • Je stelt samen met je cliënt doelen op (paar gesprekken). Dit is geïndiceerde zorg dus je kunt een zorgplan en indicatiestelling maken en de uren declareren.
  • Je volgt je cliënt en je doet een aantal metingen (vragenlijsten en bloedprikken) om te kijken of je client vooruitgaat in leefstijl en wat de invloed daarvan is op de cognitie.

Wat heb je tot je beschikking?

  • Toolbox: tools voor leefstijlinterventies zoals gesprekskaarten.
  • E-learnings: welke interventies kun je inzetten bij bepaalde leefstijlfactoren? En informatie over deze risicofactoren.
  • Training 20 jan 2025
  • Video’s voor je zelf en voor je client
  • Uitleg orikami-app waarmee client 6 maanden spelletjes op telefoon/laptop kan doen die cognitieve functies meten zoals plannen, geheugen etc. aanpassen van de leefstijl via de interventie invloed heeft op de cognitie met vragenlijsten en bloedonderzoek.

Hoeveel tijd kost het je?

  • 6 maanden.
20 januari 2025
 

Meld je aan voor de training voor wijkverpleegkundigen

Wil jij meedoen? 
Meld je vandaag nog aan door een email te sturen naar Anne Harderwijk via lifestyleselfie.ger@radboudumc.nl

ouderenzorg

De onderzoekers aan het woord

Anne Harderwijk

'Meedoen aan onderzoek is laten zien wat je als wijkverpleegkundige met je client op preventief terrein kunt betekenen: hoe je je client kan begeleiden/helpen zijn of haar hersenen gezond te houden.'

Portret Anne Harderwijk

Colin Schoenaker

'Hoe kan je je client helpen zolang mogelijk thuis te blijven, onafhankelijk te blijven? En wellicht dementie vertragen? Training, e-learnings, toolbox, video’s … gebruik wat je nodig hebt en toon mee aan dat een beter en actieve leefstijl je client helpt de hersenen gezond te houden.'

de wijkverpleegkundige stelt het “bodyguard” infuuspompje in

Contact over dit project?

Voor meer informatie en vragen mail naar Anne Harderwijk via lifestyleselfie.ger@radboudumc.nl

Meer informatie en nieuws over het project vind je ook op: Leefstijlselfie