ProBUS
Het ProBUS-project onderzoekt hoe een eiwitverrijkt dieet en krachttraining de kwaliteit van leven van ouderen met een heupfractuur kan verbeteren.
Aanleiding
Een heupfractuur tast de kwaliteit van leven van patiënten aan:
- Slechts de helft herwint hun mobiliteit van vóór de breuk
- Patiënten verliezen gewicht en spiermassa
- De kans op ondervoeding stijgt en 50% heeft een te lage eiwitinname
- 24% overlijdt binnen 1 jaar
Door de vergrijzing zal het aantal heupfracturen waarschijnlijk sterk toenemen. Daarom is het optimaliseren van de behandeling essentieel.
Doel
In dit ProBUS project wordt de impact (effectiviteit, kosten en kosteneffectiviteit) onderzocht van een eiwitverrijkt dieet en krachttraining op de bot- en spiergezondheid en kwaliteit van leven bij ouderen die herstellen van een heupfractuur.
Aanpak
Er wordt een gerandomiseerd onderzoek gedaan waarbij ouderen die herstellen van een heupfractuur deelnemen aan een 3 maanden durende interventie, bestaande uit een voedings- en beweegcomponent, of reguliere behandeling volgen. Gekeken wordt wat de effecten zijn op bot- en spiergezondheid en kwaliteit van leven en welke barrières en faciliterende factoren patiënten en zorgprofessionals ervaren bij het deelnemen aan of uitvoeren van de interventie.
Ons team
Marian de van der Schueren
LectorAnja de Kruif
OnderzoekerJesper Knoop
OnderzoekerElke Naumann
OnderzoekerPartners
- Wageningen University & Research
- Rijnstate, Ziekenhuis Gelderse Vallei
- Liemerije
- Pleyade
- Opella
- Zorgdienstverlener op de zuidelijke Veluwe
- Attent Zorg en Behandeling
- Alliantie Voeding in de Zorg
- Osteoporose Vereniging
Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl
Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland.
HAN staat voor Health
Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.