Anatomie van een heup als afbeelding

Het ProBUS-project onderzoekt hoe een eiwitverrijkt dieet en krachttraining de kwaliteit van leven van ouderen met een heupfractuur kan verbeteren.

Snelle info

Start

25 maart 2024

Status

Lopend

Looptijd

2024-2027

Subsidieverstrekker

zonMW

Projectleider

Inge Groenendijk (WUR)

Aanleiding

Een heupfractuur tast de kwaliteit van leven van patiënten aan:

  • Slechts de helft herwint hun mobiliteit van vóór de breuk
  • Patiënten verliezen gewicht en spiermassa
  • De kans op ondervoeding stijgt en 50% heeft een te lage eiwitinname
  • 24% overlijdt binnen 1 jaar

Door de vergrijzing zal het aantal heupfracturen waarschijnlijk sterk toenemen. Daarom is het optimaliseren van de behandeling essentieel.

Doel

In dit ProBUS project wordt de impact (effectiviteit, kosten en kosteneffectiviteit) onderzocht van een eiwitverrijkt dieet en krachttraining op de bot- en spiergezondheid en kwaliteit van leven bij ouderen die herstellen van een heupfractuur.

Aanpak

Er wordt een gerandomiseerd onderzoek gedaan waarbij ouderen die herstellen van een heupfractuur deelnemen aan een 3 maanden durende interventie, bestaande uit een voedings- en beweegcomponent, of reguliere behandeling volgen. Gekeken wordt wat de effecten zijn op bot- en spiergezondheid en kwaliteit van leven en welke barrières en faciliterende factoren patiënten en zorgprofessionals ervaren bij het deelnemen aan of uitvoeren van de interventie.

Maak kennis 

Ons team

Marian de van der Schueren

Lector
Lector Marian de van der Schueren

Anja de Kruif

Onderzoeker
Anja de Kruif. Deze foto mag niet zonder toestemming van Anja de Kruif (lectoraat Voeding Diëtetiek en Leefstijl gebruikt worden.

Jesper Knoop

Onderzoeker
Onderzoeker Jesper Knoop

Elke Naumann

Onderzoeker
Associate Lector Elke Naumann

Partners

  • Wageningen University & Research
  • Rijnstate, Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Liemerije
  • Pleyade
  • Opella
  • Zorgdienstverlener op de zuidelijke Veluwe
  • Attent Zorg en Behandeling
  • Alliantie Voeding in de Zorg
  • Osteoporose Vereniging

In contact komen met ProBUS?

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

 

eten
Zwaartepunt
 

HAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.