Wijkwaardenkaart
Professionals in het sociaal domein werken steeds vaker wijkgericht. Hoe zet je het perspectief van de buurt centraal? De Wijkwaardenkaart is een tool om een betekenisvol gesprek te voeren over de wijk, waarbij de wensen en mogelijkheden van bewoners centraal staan.
De afgelopen jaren heeft het belang van de buurt steeds meer terrein gewonnen. Professionals in het sociaal domein werken steeds vaker buurt- of wijkgericht. Vanuit diverse beleidsterreinen zien we ook een steeds grotere belangstelling van de buurt als plek om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Ouderen worden gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, mensen met een beperking wonen vaker in de wijk en de wijk is een plek om gezondheid te bevorderen.
De buurt als plek wordt dus steeds vaker als oplossing gezien. Het perspectief van de buurt is hierbij van groot belang. De Wijkwaardenkaart is een tool om verhalen over de buurt op te halen vanuit het perspectief van wijkbewoners. De Wijkwaardenkaart is daarmee een waardevolle tool om stem te geven aan wijkbewoners.
We vinden het belangrijk om te weten wat bewoners waardevol vinden in hun wijk."
Voor wie?
De Wijkwaardenkaart kan gebruikt worden door professionals, vrijwilligers en actieve wijkbewoners die een gesprek met bewoners willen aangaan over het wonen en leven in de wijk. We denken dan bijvoorbeeld aan opbouwwerkers of werkers van een woningbouwcorporatie. Met behulp van de wijkwaardenkaart wordt een prettige gespreksstructuur aangeboden waarbij het verhaal van de bewoner centraal staat en de bewoner wordt uitgenodigd te vertellen. Met het collectieve verhaal van de buurt kunnen betere keuzes gemaakt worden vanuit en voor de buurt, bijvoorbeeld om gemeenschappen te versterken.
Download de wijkwaardenkaart
Samenwerking
De Wijkwaardenkaart is ontwikkeld door Bindkracht10 en de HAN, vanuit de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen. Gezamenlijk ontwikkelden we de aanpak in Nijmegen-Noord en Nijmegen midden. Op dit moment wordt de Wijkwaardenkaart ingezet op meerdere plekken in Nijmegen en wordt het als onderzoeksmethode ingezet bij een landelijk onderzoek naar gemeenschapsontwikkeling. Lees meer over de wijkwaardenkaart op de website van Bindkracht10.
Gesprekskaarten Waarde van Welzijn
De Wijkwaardenkaart is gebaseerd op de eerder ontwikkelde gesprekstool ‘Waarde van Welzijn’, maar dan gericht op een wijk. De gesprekskaarten Waarde van Welzijn richten zich op het zo breed mogelijk verkennen van wensen en mogelijkheden van de gesprekspartner. Zo voer je een betekenisvol gesprek. De kaarten nodigen de gesprekspartner uit aan te wijzen welke thema’s of domeinen voor zichzelf van belang zijn.
Leren werken met tools zoals de Wijkwaardenkaart?
Wil je meer achtergrondkennis en hoe je aan de slag kan gaan met tools, zoals de Wijkwaardenkaart of de gesprekstool 'Waarde van Welzijn? Kijk dan eens bij ons cursus aanbod:
- Werken met de gesprekskaarten
- Gesprekskaarten Waarde van Welzijn in praktijkgericht onderzoek
- Werken met de Wijkwaardenkaart