Help! Mijn busje mag niet meer de binnenstad in

Stel je voor: je bent klusser. Je hebt een dieselbusje en bent gewend om hiermee door de binnenstad naar klanten te rijden. Plotseling is die binnenstad, als gevolg van duurzaamheidswetgeving, niet meer toegankelijk voor dieselauto’s. Wat betekent dit voor jou als je afhankelijk bent van dat busje?

Afbeelding Agem auto met een groen blaadje t.b.v. factsheet minor Circulaire Economie

Moet je jouw dieselbusje verkopen en een elektrische variant aanschaffen? Dit betekent dat bedrijfsmiddelen in waarde gaan dalen. Wat zijn de fiscale gevolgen hiervan? Dit is maar één voorbeeld waarbij duurzaamheidswetgeving van grote invloed is voor de mkb’er.

Fiscale gevolgen duurzaamheidswetgeving

Johan Roest, docentonderzoeker aan het lectoraat Financial Control, houdt zich met niet aflatende inzet bezig met de fiscale gevolgen van de duurzaamheidswetgeving. Hij volgt ontwikkelingen op de voet, duikt diep in wet- en regelgeving, zoekt naar oplossingen die het mkb dienen en kijkt vooruit.

Publicatie in Maandblad Belasting Beschouwingen

In april 2024 publiceerde Johan in het Maandblad Belasting Beschouwingen (MBB) het artikel: 'Nul-emissiezones – is afwaarderen naar een lagere bedrijfswaarde mogelijk?' Een artikel waarin hij zich richt op de gevolgen van de nul-emissiezone die met ingang van 2025 in heel wat grote steden van kracht wordt en verschillende soorten van voertuigen zal raken.

► Lees de online versie van het artikel 'Nul-emissiezones – is afwaarderen naar een lagere bedrijfswaarde mogelijk?

Naar de pdf van het artikel 

Profielfoto van docent-onderzoeker Johan Roest.

Meer weten?