Nienke Hofstra
Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: dr. Nienke Hofstra, programmacoördinator Behavioral Logistics bij het lectoraat Logistiek en Allianties, senior onderzoeker en docent Logistiek.
Wat is je belangrijkste onderzoeksvraag?
Hoe maken managers, medewerkers en consumenten keuzes op het vlak van logistiek? Wat zijn de effecten van hun keuzes? En hoe kunnen we met deze effecten omgaan om logistieke processen te verbeteren?
Hoe onderzoek je dat?
Logistiek gaat vaak over efficiency. Onderzoek op dit vlak focust dan ook op het doorrekenen en bepalen van economisch optimale oplossingen. In softwareapplicaties kunnen slimme rekenmodellen besluitvormers vervolgens helpen bij keuzes op het gebied van planning en roostering, voorraadbeheer of het voorspellen van de vraag. Het gebruik van dergelijke tools in de praktijk laat echter te wensen over. Zo worden ze niet altijd optimaal benut of gebruikt zoals de bedoeling was, en ook speelt het menselijk oordeel vaak een rol bij de uiteindelijke besluitvorming. Maar, mensen zijn geen rationele beslissers. Ons keuzegedrag wordt onder andere beïnvloed door cognitieve beperkingen, sociale voorkeuren en culturele normen. Dit kan leiden tot suboptimale planningen of inkoopbeslissingen, of inefficiënte transportbewegingen.
Om ervoor te zorgen dat logistieke processen daadwerkelijk effectief en efficiënt uitgevoerd worden, is het belangrijk het keuzegedrag van mensen - en de effecten daarvan - te begrijpen. Dit helpt ons robuuste processen te ontwerpen die rekening houden met menselijk gedrag.
Onze maatschappij staat voor grote uitdagingen. Dit vraagt onder andere om effectievere en efficiëntere logistieke processen. Een belangrijke sleutel is ander keuzegedrag van mensen.
Hiervoor voeren we interdisciplinair praktijkonderzoek uit. We combineren kennis op het gebied van logistiek en operations management met kennis uit disciplines zoals economie, psychologie, en andere sociale- en gedragswetenschappen. Om keuzes en de effecten daarvan inzichtelijk te maken, doen we casestudies bij bedrijven en voeren we experimenten uit. Zo maken we inzichtelijk wat er in de praktijk gebeurt, welke rol de praktijkcontext speelt en kunnen we de effecten van interventies meten.
Wat wil je ermee bereiken?
Onze maatschappij staat voor grote uitdagingen. Dit vraagt onder andere om effectievere en efficiëntere logistieke processen. Een belangrijke sleutel is ander keuzegedrag van mensen. Denk bijvoorbeeld aan de noodzaak tot verduurzaming, de impact van het inkoopbeleid van bedrijven of het bestelgedrag van consumenten op het aantal transportbewegingen. Of de toenemende druk op de zorg en de rol die efficiëntere capaciteitsplanning daarin kan spelen. Door het begrijpen van keuzegedrag kunnen we handvatten bieden hoe met gedragstendensen om te gaan en de nodige verandering te stimuleren.
Waarmee maak je het verschil?
We kunnen met slimme rekenmodellen doorrekenen hoe logistieke processen uitgevoerd moeten worden. Uiteindelijk blijven mensen wel het verschil maken omdat zij vaak de laatste hand hebben in besluitvorming. Door oog te hebben voor hun keuzes en hier rekening mee te houden, kunnen we bijdragen aan het stimuleren van verandering die nodig is om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.
Lectoraat Logistiek en Allianties
Het lectoraat Logistiek en Allianties wil bijdragen aan slimme verduurzaming van logistieke infrastructuren en bedrijfsprocessen én aan het versterken van het logistieke onderwijs in de regio Gelderland. Dit doen we via innovatief, praktijkgericht logistiek onderzoek. We werken intensief samen met diverse partners.