Acute Intensieve Zorg
De kwaliteit van onderwijs en zorg in de acute en intensieve zorg verbeteren. Daar wil ons lectoraat aan bijdragen door onderzoek. Onze kennis delen we met de praktijk en het onderwijs. Zo werken we aan de wetenschappelijke onderbouwing van het praktisch handelen, de evidence-based-practice.
We vormen het enige lectoraat in Nederland gericht op patiënten en professionals in de gehele keten van de acute en intensieve zorg. Het lectoraat neemt daarmee landelijk een unieke positie in. Dat doen we met de HAN Bachelor Medisch Hulpverlener (BMH) en de minoren High Care Volwassenen en High Care Moeder en Kind.
Ons onderzoek richt zich op het professioneel handelen van professionals in de keten van acute zorg. Dit zijn bijvoorbeeld verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en fysiotherapeuten. In en tussen schakels van die keten lopen een paar grote onderzoekslijnen. Maar ook de behoefte aan ondersteuning van patiënten en hun naasten. Wij zijn ook betrokken bij richtlijnontwikkeling en implementatieonderzoek.
Expertises
- Acute Intensieve Zorgketen
- Implementatie
- Evidence Based Practice
- Familiegerichte zorg en inzet van ervaringsdeskundigen
- Samenwerken wetenschap en praktijk
- Ontwikkelen richtlijnen en protocollen
- Onderzoeksmethodologie
- Disseminatie
-
Onderzoek
We dragen bij aan de kwaliteit van onderwijs en zorg in de keten van acute zorg. Daarvoor voeren we praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek uit.
-
Onze kennis
De resultaten van onze onderzoeken delen we graag. Ook laten we onze kennis terugvloeien in het onderwijs.
Onze lectoren
Lilian Vloet
Onderzoek is voor Lilian Vloet een middel om de evidence in patiëntenzorg en onderwijs te verbeteren. Ze wil tot impactvolle verbeteringen komen middels vragen uit praktijk en onderwijs. Daarvoor werken zij en haar team samen met diverse partijen.
Sivera Berben
De passie voor het praktijkgericht onderzoek begint voor Sivera Berben bij het stellen van vragen. Hoe doen we de dingen? En wat kan beter? Ze vindt het boeiend om praktijk, onderwijs en onderzoek met elkaar te verbinden en coacht graag.
ons team
We doen ons onderzoek met een team van betrokken lectoren, senior onderzoekers en docent-onderzoekers.
Leden externe kenniskring
- Mark van den Boogaard, Karin Felten-Barentsz, Ben Goosselink, Sabine op ’t Hoog, Toine Klarenbeek, Jorik Loef, Meike Prins, Lotte van Rijbroek, Rudolf Tolsma en Vince Theunissen.
Meer weten?
Stuur voor meer informatie over het lectoraat of vraag een mailbericht aan:
- lectoraat-aiz@han.nl
- Of volg ons via LinkedIn
Gerelateerde Minoren
Duurzame Zorg
Kenniscentrum Duurzame Zorg is de koepel over 5 lectoraten van de Academie Gezondheid en Vitaliteit van de HAN. De lectoraten hebben allemaal een eigen lector maar werken geregeld samen aan onderzoek. Naast de (associate) lectoren maken ook een coördinator, onderzoekers en promovendi deel uit van het samenwerkingsverband. In onderzoek en projecten wordt structureel samengewerkt met partners.
Gezondheid en Vitaliteit
De Academie Gezondheid en Vitaliteit is de thuisbasis van opleidingen en praktijkgericht onderzoek voor verpleegkunde, medische hulpverlening en vaktherapie. Samen mét en in het werkveld dragen we bij aan ontwikkeling en innovatie in de zorg. Dit in de vorm van bachelor- en masteronderwijs, dienstverlening, post-hbo (cursorisch) onderwijs en onderzoek. We leiden studenten op tot ondernemende, onderzoekende professionals. Daarbij zetten we volop in op verbetering van de kwaliteit van zorg voor patiënten.