Neurorevalidatie - Eigen regie en Participatie
Het lectoraat Neurorevalidatie - Eigen regie en Participatie zet zich in voor optimale revalidatie en maatschappelijke integratie van mensen met neurologische aandoeningen. De ambitie van het lectoraat is om alle mensen met hersenletsel in staat te stellen een betekenisvol leven te leven.
Dit doet het lectoraat door te onderzoeken hoe mensen na een neurologische aandoening hun meest waardevolle activiteiten en eigen regie kunnen behouden. Samen met ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals ontwikkelt het lectoraat slimme oplossingen en werkwijzen die ervoor zorgen dat mensen na een neurologische aandoening naar eigen wens mee kunnen blijven doen in hun naaste omgeving en in de maatschappij. Het lectoraat besteedt hierbij expliciet aandacht aan ‘kansengelijkheid’. Het vergroten van de kansen die mensen na hersenletsel hebben om hun leven naar eigen inzicht vorm te geven, is dan ook een belangrijk aspect van het onderzoek.
Het lectoraat richt zich op de volgende drie onderzoekslijnen:
- Persoonsgerichte interprofessionele neurorevalidatie
- Participatie en gezondheid in de neurorevalidatie
- Sociale innovatie in de neurorevalidatie
Expertises
- Neurorevalidatie, sociale participatie
- Zelfmanagement en eigen regie in het dagelijks leven
- Interdisciplinair samenwerken in de eerstelijn
- Samenwerken met naasten/het sociale netwerk van cliënten
- Kwalitatief onderzoek
- Praktijkgericht onderzoek
- Ontwerpgericht onderzoek
- Participatief Actieonderzoek
-
Onderzoek
Het lectoraat Neurorevalidatie - Eigen regie en Participatie brengt onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar in verbinding. Het lectoraat voert zelf onderzoek uit maar begeleidt ook zorgprofessionals en organisaties in het doen van praktijkgericht onderzoek, het toepassen van onderzoeksresultaten en het implementeren en evalueren van nieuwe werkwijzen. Verder verzorgt het lectoraat bachelor, master, post-hbo en ‘in-company’ onderwijs.
-
Onze kennis
Het lectoraat levert een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe kennis en behandelmethoden en richt zich op de vertaling van theorie naar praktijk.
Onze lectoren
Ton Satink
Door demografische ontwikkelingen in Nederland zien we een toename van mensen met neurologische aandoeningen (bijv. beroerte, dementie, Parkinson, MS). Tevens zien we dat de revalidatiezorg door wisselende gezondheidsvaardigheden en sociaal economische gezondheidsverschillen niet voor iedereen even bereikbaar is. Ton vindt het belangrijk om onderzoek te doen en (specialistische) programma's te ontwikkelen zodat deze groep mensen (ondanks een beperking) zo goed mogelijk hun leven kunnen vormgeven met en in hun sociale netwerk.
Ons team
Ton Satink
LectorHans Kerstens
OnderzoekerSanne Diepeveen
OnderzoekerMarjolein Thijssen
OnderzoekerLianne Remijn
OnderzoekerDinja van der Veen
OnderzoekerLieke Dekkers
OnderzoekerMagelien Arts-Tielemans
OnderzoekerSandra Jellema
OnderzoekerMarianne de Jong
SecretariaatContact
Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat van het lectoraat.
Bezoekadres
Kapittelweg 33 in Nijmegen (B-vleugel)
Marianne.dejong@han.nl
Neurorevalidatie & Innovatie
Het Lectoraat Neurorevalidatie - Eigen regie en Participatie werkt nauw samen met de master Neurorevalidatie & Innovatie. Samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en het werkveld is noodzakelijk om de zorgkwaliteit te verhogen zodat patiënten sneller herstellen. Tijdens de master leer je onder meer innovaties te implementeren.
Sneller Herstel
Het Centre of Expertise (CoE) Sneller Herstel verbetert met praktijkgericht onderzoek de revalidatiezorg, welzijn en participatie. Het CoE werkt samen met netwerkpartners op duurzame wijze aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken rondom deze onderwerpen.
Paramedische zorg
De Academie Paramedische Studies draagt bij aan een gezonde regio; een regio waarin mensen kunnen meedoen en een betekenisvol leven kunnen leiden. Dat doen we samen met het werkveld van de paramedische zorg, met publieke partners en met het bedrijfsleven.