Onze Kennis
Het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit deelt graag kennis met het onderwijs en het werkveld. Bekijk hier onze eindproducten, artikelen en publicaties.
Afgeronde projecten en kennisproducten
-
Gesprekskaarten Waarde van Welzijn
Hoe voer je een betekenisvol gesprek? Een gesprek dat gericht is op de wensen en mogelijkheden van de gesprekspartner. De gesprekskaarten Waarde van Welzijn bieden hiervoor uitkomst! De kaarten nodigen uit aan te wijzen welke thema’s voor zichzelf van belang zijn.
-
Wijkwaardenkaart
Professionals in het sociaal domein werken steeds vaker wijkgericht. Hoe zet je het perspectief van de buurt centraal? De Wijkwaardenkaart is een tool om een betekenisvol gesprek te voeren over de wijk, waarbij de wensen en mogelijkheden van bewoners centraal staan.
-
Sociale kwaliteit: waar staan we?
“De sociale kwaliteit benadering biedt sociaal werkers, voor wie het ‘sociale’ de kern van hun vak is, veel houvast”, schrijft Lector Lisbeth Verharen. Samen met collega’s schreef ze een artikel in het Journal of Social Intervention over de toepasbaarheid van de benadering en de potentie voor sociaal werk.
-
Sociale kwaliteit voor jongeren met een ondersteuningsbehoefte
In Nederland redden veel jongeren het niet zelfstandig een plek in de samenleving te krijgen. Denk aan het volgen van passend onderwijs of het vinden van een baan. Hoe vergroten we de sociale kwaliteit voor deze jongeren?
-
Meer dan steen alleen
Sociale contacten en meedoen in de buurt zijn voor veel mensen van belang om fijn te wonen. In het project Meer dan Steen Alleen wordt een renovatie of verduurzaming van huurwoningen gecombineerd met het versterken van sociale verbindingen in de buurt.
-
Armoede Experience
Arnold leefde na zijn ontslag in financiële onzekerheid. Sonja zat opgescheept met de schulden van haar ex-man. Het zijn levensechte verhalen uit de Armoede Experience. De ervaringsroute biedt deelnemers en ontwikkelaars de kans om te ervaren wat de impact is van armoede.
-
Anders kijken naar impact
De HAN, Hogeschool Zuyd en de HU organiseerden vanuit de Werkplaatsen Sociaal Domein drie online bijeenkomsten over co-creatie in beleid en impact van het sociaal werk. Dit resulteerde in een online magazine waarin we onze visie op impact in sociaal werk uiteenzetten.
-
Welkome wijk
In iedere wijk wonen met een psychische kwetsbaarheid of andere beperking. Prettig met elkaar samenleven zou heel normaal moeten zijn. Maar soms is het best lastig. In het project Welkome Wijk kijken we wat er nodig is om te komen tot een wijk waarin mensen met een beperking zich thuis voelen.
-
Sociaal Werk op Alle Niveaus
Iedere werkdag denk je als sociaal werker na over de vraag hoe je handelt. Welke interventies zet je in bij welke casus en hoe verantwoord je je keuze? Keuzes kunnen gemaakt worden op 3 niveaus. De ontwikkelde gesprekshandleiding, kaartenset en e-learning ondersteunen sociaal werkers bij hun keuze.
-
Samenwerken aan Duurzaam Herstel
HAN-onderzoekers, de deeltijdopleiding Social Work en RIBW AVV onderzoeken samen de begeleiding van cliënten met een ernstig psychiatrische aandoening. Hoe kunnen de cliënt, zijn formele en informele netwerk zo samenwerken dat de begeleiding optimaal aansluit bij de cliënt en zijn leven?
-
Samen leren voor gezond gewicht
GGD Rivierenland, de gemeentes en onderzoekers van de HAN leren in dit project samen voor en over een gezond gewicht. Zij ontwikkelen een integraal plan voor het bevorderen van een gezond gewicht, dat wordt gedragen door de lokale gemeenschap.
-
Integrale aanpak Zorg&Welzijn en Werk&Inkomen
Mensen die in armoede leven en een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, krijgen bij een gemeente vaak te maken met verschillende domeinen zoals 'Zorg & Welzijn' en 'Werk & Inkomen'. Hoe kan een integrale aanpak tussen deze domeinen beter worden vorm gegeven om deze mensen te helpen?
-
Reflectiespel
Grote vraagstukken in de samenleving kun je nooit oplossen met mensen uit slechts één beroepsgroep. Hoe laat je mensen met uiteenlopende achtergronden effectief samenwerken? Het reflectiespel is bedoeld als een hulpmiddel voor reflectie en dialoog over samen werken en samen leren.
-
Aanzet met geld
Voor zelfstandig wonende jongvolwassenen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) kent het dagelijks leven uitdagingen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met geld? Hoe kunnen deze inwoners daarbij het beste ondersteund kunnen worden? HAN onderzocht dit met 3 co-onderzoekers met LVB.
-
Signaleren, bespreekbaar maken en doorbreken van armoede
Wat leidt tot (verborgen) armoede? De Werkplaatsen Sociaal Domein Nijmegen, Twente en Utrecht ontwikkelen samen een werkwijze voor het signaleren, bespreekbaar maken en doorbreken van structuren die leiden tot armoede. Zodat mensen die in armoede leven weer nieuw perspectief kunnen zien.
Publicaties
Vanuit het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit zijn vele publicaties verschenen. Bijvoorbeeld over de meetinstrumenten van Empowerment, narratieven van jongeren over passend onderwijs en passend arbeid, armoede en gezondheid, kwesties en keuzes in wijkgericht werken en meer. Neem een kijkje in de hbo kennisbank.