Gezondheidsverschillen verkleinen…hoe dan?
Het verkleinen van de gezondheidskloof in onze samenleving: het is een opdracht aan ons allemaal. Maar hoe dan? Het inzetten van ervaring is hierbij onmisbaar. Al deze ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid brachten wij samen tijdens het symposium Sociaal - Fair Health.
Terugblik symposium
In de Lindenberg in Nijmegen volgden de 230+ deelnemers een gevarieerd programma. Het eerste deel was plenair met een keynote van Tim ’S Jongers. Daarna volgden de deelnemers 2x een parallelsessies van hun keuze. Dit was het blokkenschema van het programma.
Naast de video is er ook een uitgebreiden beschrijving van de dag, die u in dit artikel kan lezen.
Parallelsessies
Gedurende de dag konden deelnemers meedoen met verschillende sessies. Hieronder leest u welke onderwerpen aan bod kwamen.
Ervaringsroute
Naast de parallelsessies konden deelnemers ook zelf ervaring op te doen! Een speciale route door het gebouw leidde je langs allerlei vormen van ervaringskennis. Er waren verhalen, foto's en verschillende ervaringsdeskundigen en onderzoekers om mee in gesprek te gaan. Er was ook plek voor actie door middel van een spel of een ontsnappingspoging uit de escaperoom.
Tim 's Jongers
Ervaringskennis was het centrale thema die dag. Daarom pastte geen keynotespreker beter dan Tim 'S Jongers. Tim 'S Jongers is politicoloog, bestuurskundige en publicist. In zijn werk focust hij op de kloven die door onze samenleving lopen. Zoals die tussen ‘hoopvollen’ en ‘hooplozen’.
In 2022 verscheen zijn boek Beledigende Broccoli, waarin hij duidelijk maakt waarom goedbedoeld beleid vernederend uitpakt voor mensen met bestaansonzekerheid. Voor de Correspondent schrijft hij als correspondent samenleven over thema's als armoede, bestaansonzekerheid en sociaal beleid.
Programma
- 12:00
Ontvangst en lunch
- 13:00
Aftrap programma
- 13:15
Spreker Tim ’S Jongers (keynote)
- 14:30
Pauze
- 15:00
Parallelsessies ronde 1
- 16:00
Pauze
- 16:15
Parallelsessies ronde 2
- 17:15
Borrel (met leuke afsluiter!)
Sociaal - Fair Health
Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met Sociaal - Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.
Abonneren op nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van Sociaal - Fair Health? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.