Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing (MOCIA)
Leefstijl is belangrijk in zowel de preventie als de behandeling van ziekte. MOCIA bestaat o.a. uit een toegepast wetenschappelijk onderzoek, een praktisch leefstijlprogramma, waarin meerdere disciplines samenwerken aan het verbeteren van leefstijl, ondersteund door (nieuwe) technologie.
Aanleiding
Door vergrijzing neem het aantal ouderen met cognitieve achteruitgang toe. De HAN is één van de partners van het onderzoeksprogramma, dat door Radboud Universiteit wordt gecoördineerd.
Doel
Het door NWO gehonoreerde Crossover-programma 'Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing (MOCIA)' richt zich op het kunnen signaleren van een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang en het verbeteren van preventie door het ontwikkelen van een gepersonaliseerde leefstijlinterventie.
Met dit project hopen wij deelnemers te kunnen motiveren tot gedragsverandering en te kunnen bewijzen hoe belangrijk leefstijl is voor behoud van een goede mentale gezondheid.
Achtergrond
In het onderzoeksprogramma wordt in een 2 jaar durende interventie onder 1200 Nederlandse ouderen het effect van een combinatie van eerder bewezen effectieve leefstijlinterventies ter voorkoming van cognitieve achteruitgang onderzocht. Het onderzoek richt zich daarbij ook op individuele verschillen, voorspellende factoren, biologische mechanismen, gedragsverandering en eHealth.
Ons team
Marian de vander Schueren
ProjectleiderAnja de Kruif
ProjectleiderOnze partners
- Radboud Universiteit
- Wageningen University & Research
- Universiteit Twente
- Maastricht Universiteit
- Amsterdam UMC
- UMC Groningen
Meer informatie over MOCIA: www.mocia.nl
Publicaties
De ondezoekers binnen het project MOCIA wil deelnemers motiveren tot gedragsverandering. Hiermee hopen ze te kunnen bewijzen hoe belangrijk leefstijl is voor behoud van een goede mentale gezondheid. Vanuit dit onderzoeksproject zijn al verschillende publicaties verschenen.
Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl
Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland.
De HAN staat voor Health
Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.