Projectbeeld KIEM: Diëtist-2030

Ontdek het project "Diëtisten klaar voor 2030"! We creëren een uniek professionaliseringsaanbod voor diëtisten. Leer kosteneffectieve zorg leveren en sluit naadloos aan bij de toekomstvisie van de diëtetiek. Bereid je praktijk voor op de evolutie van de zorg!

Snelle info

Start

1 september 2023

Status

Lopend

Looptijd

1 jaar

Subsidieverstrekker

SIA-KIEM

Projectleider

Jeanne In ‘t Hulst

Aanleiding

In het recent gepubliceerde Integraal Zorg Akkoord (IZA) 2023-2026 wordt toegewerkt naar goede, toegankelijke en betaalbare zorg. Thema’s die in het akkoord worden genoemd zijn:

  • Passende zorg
  • Samenwerking tussen zorg en welzijn
  • Strakke samenwerkingsafspraken
  • Elektronische gegevens uitwisseling
  • Versterking eerstelijnszorg.

Maar ook: uitkomstgerichte zorg
Dit sluit aan bij het visiedocument van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) ‘De diëtist en de diëtetiek in 2030’. Deze visie, voor en door diëtisten beschrijft het punt op de horizon en hoe we daar, vanuit een opgestelde veranderagenda hier naar toewerken.

Hiervoor is het nodig dat (kosten)effectiviteit wordt aangetoond en is de integratie tussen praktijkvoering, onderwijs en onderzoek randvoorwaardelijk. Zowel de visie van de NVD en het IZA sturen er op aan dat diëtisten hun doelmatigheid moeten aantonen.

Onder doelmatigheid verstaan we in dit project:

  • Onderzoek naar uitkomsten/effecten van hun eigen handelen in de praktijk
  • Dat diëtisten data kunnen inzetten voor reflectie op het eigen handelen en het bijsturen op  kennis en kunde
  • Dat zij van hieruit effectieve en passende zorg kunnen aanbieden
  • Dat zij dit doen in samenwerking met overige zorgverleners, de patiënt zelf en vanuit doorverwijzing naar het sociaal domein 
  • Dat zij onderdeel zijn van een (multidisciplinair) samenwerkingsverband om de samenwerking tot stand te laten komen
  • Diëtisten zien de nut en noodzaak van deze ontwikkeling, echter missen zij handvatten om dit vorm te geven passend binnen hun huidige bedrijfsvoering en werkzaamheden.

Doel

Dit project, gefinancierd door SIA-KIEM, is opgezet om aan deze behoeften te voldoen. Dit hebben we gedaan met het volgende ontwerpvraagstuk: Hoe kunnen we in co-creatie met diëtisten een professionaliseringsaanbod ontwikkelen dat voldoet aan hun wensen en behoeften, zodat zij in de toekomst doelmatigheid kunnen aantonen en aansluiten bij de visie van NVD en IZA?

Aanpak

Dit vraagstuk hebben we vormgegeven door verschillende ontwerpbijeenkomsten, gericht op de Design Thinking methodiek, waarbij we verschillende onderzoekswerkvormen uit Ontwerpen voor zorg en welzijn hebben gebruikt om wensen en behoeften te achterhalen, te brainstormen en prototypes van professionaliseringsaanbod te maken die geregeld zijn getest en geëvalueerd (van ’t Veer et al., 2020). Diëtisten uit de praktijk en andere belangrijke stakeholders (o.a. NVD, HAN Leven Lang Ontwikkelen en Lectoraat Voeding Diëtetiek en Leefstijl) speelden hierbij een centrale rol.

Maak kennis 

Ons team

Marian de van der Schueren

Lector
Lector Marian de van der Schueren

Jeanne in 't Hulst

Onderzoeker
Onderzoeker bij Scoop

Karen Kotten-Lips

Onderzoeker
Foto van Karen Kotten-Lips voor docent van het jaar

Partners

  • Diëtistenpraktijk Eetstijl
  • Pit2Fit
  • Profitt
  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten
  • CWZ

In contact komen met dit project?

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

 

eten
Zwaartepunt
 

HAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

eten