Onderzoekers van de HAN vergrootglas
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Hubèrt Bijsterveld, onderzoeker bij het Lectoraat Smart Business van de Academie Organisatie en Ontwikkeling.

Wat is je belangrijkste onderzoeksvraag?

Als onderzoeker houd ik me bezig met het toepassen van nieuwe technologie binnen bedrijven. Ik doe dit niet alleen, maar samen met een multidisciplinair team vanuit ons Lectoraat Smart Business. We richten ons onderzoek specifiek op de maakindustrie in het mkb. Digitale innovatie is nodig om toekomstbestendig te zijn als bedrijf. Hoe geef je vorm aan de digitale transformatie? Waar begin je dan? In welke innovatie investeer je en waarom? Binnen ons project AMBISI bieden wij een methode om bedrijven te helpen een startpunt te vinden voor een innovatie(proces). Ik vind het belangrijk als onderzoeker te kijken naar technologie, mens en business. Ze staan alle 3 met elkaar in verbinding. Met veel van mijn onderzoek draag ik ook bij aan het zwaartepunt Slim - Smart Region.

Portretfoto Hubert Bijsterveld

Om daadwerkelijk te transformeren bekijk ik welke triggers er bij bedrijven zijn en wat ze nodig hebben om dan ook te kunnen veranderen. Het mkb heeft absoluut interesse, maar de winkel moet ondertussen altijd open blijven. Er zijn geen enorme budgetten en speciale afdelingen om dit soort transformaties te realiseren. Ik vind het interessant om te onderzoeken wat de succesfactoren zijn voor die digitale transformatie (of een andere fase van digitalisering) voor het mkb. Denk aan iets als het vervangen van een papieren factuur door een digitale variant. De transformatie gaat verder dan alleen deze factuur, het gaat om het proces erachter, de database, et cetera. Uiteindelijk komt er in het hele proces geen mens meer aan te pas.

Hoe onderzoek je dat?

Onder andere door interviews te houden met ondernemers. We hebben binnen ons lectoraat een Maturity-scan ontwikkeld en afgenomen bij bedrijven, die meet de volwassenheid van het bedrijf op het gebied van digitalisering. Daarbij keken we waar de bedrijven stonden en waar ze naartoe wilden bewegen met een innovatieproces. Inmiddels zijn we ongeveer 1,5 jaar bezig met het onderzoek en in een vergevorderd stadium. Met hulp van studenten startten we met een literatuuronderzoek, daarna onderzochten we 13 casussen in het mkb. Nu ben ik samen met het team van AMBISI aan het bekijken wat de rode draad is, zodat we de onderzoeksresultaten straks kunnen presenteren. Wat al naar voren komt is dat data binnen bedrijven op orde moeten zijn om te kunnen transformeren op digitaal gebied.

Ook is duidelijk dat een bedrijf in het mkb het niet alleen kan doen, maar een netwerk nodig heeft. Een netwerk waar kennis uit gehaald kan worden, die niet aanwezig is in het bedrijf.

Wat wil je met je onderzoek bereiken?

Ik wil graag succesfactoren voor het mkb opstellen. We werken met ons team natuurlijk binnen de driehoek onderwijs, onderzoek en werkveld. Doel hiervan is dat we het mkb ondersteunen en helpen om de weg naar een digitale transformatie af te leggen. Dat is belangrijk, omdat we willen voorkomen dat deze bedrijven niet mee kunnen komen met de digitale transformatie. We willen de werkgelegenheid behouden en innovatie aanwakkeren door kansen te creëren. Dit doen wij vooral regionaal, omdat de HAN daar een belangrijke rol heeft om te vervullen.

Waarmee maak je het verschil?

Binnen het team ben ik de enige met een technische achtergrond. Ik vind het toepassen van technologie in het bedrijfsproces erg interessant en wil op dit gebied graag een verschil maken. Ons onderzoek is praktijkgericht en levert straks daadwerkelijk succesfactoren op, die bedrijven kunnen gebruiken om de digitale transformatie in gang te zetten.

Meer onderzoekers van de HAN?

Edwin Buijs

Het LeerLab monitoronderzoek heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de factoren binnen het LeerLab en de (eigentijdse) werkplek die bijdragen aan de ontwikkeling van de professionele identiteit van de studenten.

Edwin Buijs

Jasper Jeurens

De menselijkheid in technologie ontbreekt vaak. Dat wil ik veranderen. Hoe zetten we het in om mensen dichter bij elkaar te brengen? Om dat in situaties te bekijken – elke sociale situatie anders – voer ik experimenten uit."

Profielfoto van Jasper Jeurens, onderzoeker bij de HAN

Marloes de Lange

"Er zijn verschillende redenen waarom de doorstroom van mbo-studenten nog niet altijd goed gaat. De ambitie onder studenten is groot. Tegelijkertijd zien we dat een grote groep in het 1e jaar van de hbo-opleiding strandt."

Marloes de Lange

Marco Dumont

"Een leven lang leren kan een stuk efficiënter als de medewerker beter inzicht in zijn of haar competenties heeft."

Portret Marco Dumont, onderzoeker Embedded Systems Engineering

Nienke Hofstra

"Onze maatschappij staat voor grote uitdagingen. Dit vraagt (onder andere) om effectievere en efficiëntere logistieke processen. Een belangrijke sleutel is ander keuzegedrag van mensen."

Portret Dr. Nienke Hofstra, onderzoeker bij het lectoraat Logistiek en Allianties aan de HAN

Paul Rood

"Om ook in de toekomst goede zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden zullen we de komende decennia slim en innovatief moeten ontwikkelen."

Portret foto van Paul Rood

Debra Trampe en Daphne Hachmang

"Ons onderzoek is belangrijk omdat onderwerpen zoals de invoering van de Omgevingswet en ‘inclusief communiceren’ erg leven bij gemeenten."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Bram Kin

"Logistiek is gevarieerder dan men vaak denkt. Het gaat niet enkel om het thuisbezorgen van pakketten en de bevoorrading van supermarkten en restaurants."

Portret Bram Kin

Martina de Witte

"Juist zorgbehoevende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking die extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van stress hebben baat bij muziektherapie."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Jos Sanders

"Met de juiste skills op het juiste moment kunnen we de problemen op de IC’s en in de bouw sneller oplossen.”

Jos Sanders bij AWVN CrisisKrakers

Suzanne van Hees

"We willen een handreiking opleveren die getoetst is en werkt. In feite moeten we tegen de werkgever kunnen zeggen: ‘Als dit aan de hand is, kun je dat doen’."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Maya Sappelli

"Hoe maken we uitkomsten van data science echt begrijpelijk en bruikbaar voor de eindgebruiker?"

Foto Maya Sappelli, onderzoekers van de HAN

Jeroen Veen

"Ik wil effectieve hulpmiddelen ontwikkelen die betaalbaar, breed beschikbaar en makkelijk te gebruiken zijn."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Menno Merts

"Door met bestaande motoren, na een beperkte aanpassing, op hernieuwbare brandstof te kunnen draaien kan op korte termijn een grote verduurzaming bereikt worden met een kleine footprint."

Menno Merts in onderzoekssetting
Meer weten over?
 

Lectoraat Smart Business

Hoe kunnen (samenwerkende) organisaties slimme technologie toepassen om nieuwe, innovatieve bedrijfsmodellen te ontwikkelen en implementeren? Ons Lectoraat Smart Business buigt zich over deze vraag. 

Lectoraat Smart Business
Meer weten over?
 

Slim - Smart Region

Om bij te dragen aan de digitale transformatie focust de HAN in haar onderwijs en onderzoek op het samen grenzen verleggen met digitale technologie. Met het onderzoek van Hubèrt draagt hij ook bij aan deze focus door het zwaartepunt Slim - Smart Region. 

  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
Zwaartepunt Slim - Smart Region