Onderzoekers van de HAN vergrootglas

Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Hans Meerman, onderzoeker bij het Lectoraat Balanced Energy Systems van de Academie Engineering en Automotive.

Wat is je belangrijkste onderzoeksvraag?

Wat is er nodig om mobiele apparaten, voertuigen en systemen op waterstof te laten draaien? Waterstof kan één van de energiedragers van de toekomst worden. Van tractoren tot graafmachines en van koelgeneratoren tot rioolreinigingssystemen: ze draaien allemaal op diesel. Maar dat kan dus ook op iets anders, namelijk waterstof. De ontwikkelingen zijn in volle gang, maar er zijn ook obstakels te overwinnen. Ik ben scheikundig technoloog en richt me op dit vraagstuk in het project H2-Modus. Dat doe ik samen met HAN-collega’s bij het Lectoraat Balanced Energy Systems, 30 mkb-bedrijven en andere hogescholen.

Portretfoto onderzoeker Hans Meerman

Waarom is waterstof interessant?

Veel zware machines draaien nu op diesel. Dit heeft voordelen: de motoren gaan lang mee en diesel is goedkoop. Maar het verbranden van diesel stoot CO2, stikstofoxides en roet uit. Ook is diesel een eindige brandstof. Hier moeten we dus vanaf. Een standaardoplossing vind je in batterijen. Die zorgen direct voor veel vermogen. Bij zware machines wil je echter ook dat er veel energie voor langere tijd beschikbaar is.

Hier komt waterstof in beeld, want veel energie opslaan in waterstof is een stuk gemakkelijker en goedkoper dan elektriciteit opslaan in grote batterijen. Via een brandstofcel zet je de waterstof om in elektriciteit; daarbij komt alleen water vrij als uitstoot. Dit maakt het een schone oplossing. Ook gaat het vullen van een waterstoftank veel sneller dan het laden van batterijen. Bovendien is het vervoeren van waterstof flexibeler, doordat dit via een pijpleiding én via vrachtwagens kan. Je kunt daardoor ook afgelegen gebieden bereiken. Bovendien kan er meer waterstofenergie per vrachtwagenlading mee. 

Hoe onderzoek je wat de mogelijkheden zijn?

Ik kijk naar welke oplossingen goed te standaardiseren en op te schalen zijn. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat fabrikanten brandstofcelsystemen sneller en goedkoper kunnen integreren in hun machines. Modellen spelen een cruciale rol. Ik onderzoek hoe deze er het beste uit kunnen zien. Ik bekijk wat er nodig is op het gebied van veiligheid, vergunningen, logistiek, financiën en energiebeheer om de overstap naar waterstof haalbaar te maken. Samenwerken met bedrijven en instellingen is hiervoor belangrijk.

Wat betekent dit onderzoek voor de praktijk?

Door kennis te bundelen helpen we bedrijven met hun overgang naar mobiele applicaties op waterstof. Zo komt de energietransitie voor zware mobiliteit een stap dichterbij. Er zijn in de praktijk nog wel onzekerheden. Hoe moet je als boer bijvoorbeeld je tractor ombouwen en kan die daarna alles nog? Ik ontwikkel een model waarmee die boer zelf stapsgewijs kan kijken of waterstof interessant voor hem is. Dit helpt om de kosten van waterstofsystemen te vergelijken met dieselmotoren. Waterstof is nu helaas nog duur, het kost 2 keer zoveel als diesel. Maar wat als de boer door deze wijziging meer dieren kan houden, omdat zijn tractoren minder stikstofoxides uitstoten? Dit soort meeropbrengsten zijn belangrijk om de transitie naar waterstof op gang te krijgen. 

H2 Demonstrator.: een combinatie van een elektrische Fiat Doblo met aanhanger die wordt ingezet om uitleg te geven over waterstoftechniek

Zijn er nog meer vragen rondom de overstap?

Ja, die zijn er. Hoe krijg je waterstof bijvoorbeeld op de locatie? Ik denk dat er in de toekomst een hoofdleidingennet in Nederland komt, met een netwerk van laadstations en tankwagens er omheen en bufferopslag bij gebruikers. Hier wil ik een handreiking voor maken; hoe help je bedrijven hierbij? Veiligheid is ook belangrijk binnen het onderzoek, zowel voor de gebruiker als voor de producent. Het lastige van waterstof is dat je het niet ruikt of ziet, dus bij lekkage merk je niet dat er een explosief mengsel kan ontstaan.

Goede veiligheidsmaatregelen zijn daarom noodzakelijk om waterstof veilig te houden. Hoe houd je bijvoorbeeld een tijdelijke waterstofopslag op een bouwplaats in de stad veilig? We kijken ook naar wetgeving en werken aan duidelijkheid. Als je je tractor ombouwt verlies je bijvoorbeeld de RDW-keuring. In de praktijk betekent dit dat je wel op je akker mag rijden, maar er niet via de openbare weg naartoe mag. Dit soort zaken spelen mee in beslissingen.

Betrek je ook studenten bij je onderzoek?

Ja, studenten spelen zeker een rol, bijvoorbeeld studenten van de bachelor Werktuigbouwkunde of masterstudenten Engineering Systems. Ze maken modellen van het energiesysteem voor bedrijven, pluizen wetgeving uit, maken veiligheidsrichtlijnen voor de brandweer rondom waterstof en werken mee aan de integratie van waterstof in bestaande toepassingen. Ook onderzoeken ze hoe de veroudering van brandstofcellen eruitziet. Andersom breng ik mijn opgedane kennis terug naar het onderwijs, als docent kan ik dat direct doen. Zo wil ik studenten inzicht geven in de nieuwste technologieën en ze voorbereiden op de energietransitie.  

Wat is je persoonlijke drijfveer?

De energietransitie versnellen, dat is mijn missie. Daarbij richt ik me niet alleen op waterstof. Om de energietransitie te versnellen moeten we telkens kijken wat de beste energiedrager is bij de uitdagingen waar we voor staan. Of dat nu waterstof, elektriciteit, biomassa of een andere drager is. Naast dit project werk ik aan onderzoek naar bredere oplossingen voor de energiehuishouding, omdat het elektriciteitsnet overbelast raakt door de groeiende energievraag. Ik heb samengewerkt met klimaatwetenschappers en de gevolgen van klimaatverandering zijn duidelijk voor mij.

Maar er is ook hoop: we kunnen de uitstoot stoppen en de al uitgestoten CO₂ weer uit de lucht halen. Op dit moment zijn sommige duurzame opties al goedkoper dan fossiele brandstoffen. En waar fossiele brandstoffen alleen maar duurder worden, worden duurzame alternatieven alsmaar goedkoper. Ik werk aan het vergroten van kennis en het ontwikkelen van richtlijnen. Dit moet de energietransitie versnellen. Kijkend naar waterstof is er nog veel te ontdekken en te verbeteren. Het project H2-Modus eindigt in de zomer van 2025 maar het onderzoek naar waterstof niet. Waterstof kan een grote rol spelen in de energietransitie en daar blijven we samen hard aan werken.

Meer onderzoekers van de HAN?

Frank Willems

Hoe staat het ervoor met de digitale vaardigheden van studenten? En welke acties kunnen opleidingen ondernemen op basis van de resultaten van een meting? Ik werk aan de doorontwikkeling van de Digital Skills Check.

Portretfoto onderzoeker Frank Willems

Anaïs Passera

Hoe kunnen we biobased materialen verder ontwikkelen en toepassen in de gebouwde omgeving? Hoe ziet zo’n lokale keten op basis van hernieuwbare grondstoffen eruit? Deze vragen zijn urgent; de bouwketen is erg vervuilend.

Portretfoto Anais Passera

Sanne Cobussen

Is een sportzone een mooi idee op papier, of heeft het daadwerkelijk impact? We onderzochten wat het bijvoorbeeld doet met de verkeersveiligheid en snelheid van auto's in het gebied. Wat zijn eventuele succesfactoren?

Portretfoto Sanne Cobussen

Aimée Hoeve

Als onderzoeker heb ik een belangrijke rol in het vertragen: door kritisch te bevragen, samen bewust even stil te staan in de hectiek van alledag. Zijn we met de goede dingen bezig en werkt het zoals bedoeld?

Portretfoto Aimée Hoeve

Nanda Olde

In mijn onderzoeksprojecten kijk ik hoe mensen samenwerken, waar grenzen van vakgebieden raken en schuren. Hoe kan de wijze van communiceren bijdragen aan efficiëntere en effectievere samenwerking?

KP 35, lichte blouse, licht jasje, haren opgestoken

Else Kragt

Het is in het kader van duurzaamheid echt nodig om zowel de ingrediënten als de uitstoot van lijm te veranderen. Daarmee dragen we bij aan de transitie naar het gebruik van biomaterialen in plaats van fossiele brandstoffen.

Portretfoto Else Kragt

Pierre Gorissen

Ik wil eraan bijdragen dat we studenten opleiden die zelf digitaal geletterd zijn én de digitale transformatie in bedrijven en de samenleving kunnen begeleiden, want dat is hard nodig. Wat moeten ze weten en kunnen?

Lector Pierre Gorissen

Jan Willem Teunissen

Ik heb me altijd gefocust op talentontwikkeling en vind het interessant om te bekijken hoe we dit kunnen optimaliseren. Weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen sportprofielen, biedt een aantal voordelen.

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Hubèrt Bijsterveld

Digitale innovatie is nodig om toekomstbestendig te zijn als bedrijf. Hoe geef je vorm aan de digitale transformatie? Waar begin je dan? Ik vind het belangrijk als onderzoeker te kijken naar technologie, mens en business.

Portretfoto Hubèrt Hubert Bijsterveld 2022 smart business lectoraat

Edwin Buijs

Het LeerLab monitoronderzoek heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de factoren binnen het LeerLab en de (eigentijdse) werkplek die bijdragen aan de ontwikkeling van de professionele identiteit van de studenten.

Edwin Buijs

Jasper Jeurens

De menselijkheid in technologie ontbreekt vaak. Dat wil ik veranderen. Hoe zetten we het in om mensen dichter bij elkaar te brengen? Om dat in situaties te bekijken – elke sociale situatie anders – voer ik experimenten uit."

Profielfoto van Jasper Jeurens, onderzoeker bij de HAN

Marloes de Lange

"Er zijn verschillende redenen waarom de doorstroom van mbo-studenten nog niet altijd goed gaat. De ambitie onder studenten is groot. Tegelijkertijd zien we dat een grote groep in het 1e jaar van de hbo-opleiding strandt."

Marloes de Lange

Marco Dumont

"Een leven lang leren kan een stuk efficiënter als de medewerker beter inzicht in zijn of haar competenties heeft."

Portret Marco Dumont, onderzoeker Embedded Systems Engineering

Nienke Hofstra

"Onze maatschappij staat voor grote uitdagingen. Dit vraagt (onder andere) om effectievere en efficiëntere logistieke processen. Een belangrijke sleutel is ander keuzegedrag van mensen."

Portret Dr. Nienke Hofstra, onderzoeker bij het lectoraat Logistiek en Allianties aan de HAN

Paul Rood

"Om ook in de toekomst goede zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden zullen we de komende decennia slim en innovatief moeten ontwikkelen."

Portret foto van Paul Rood

Debra Trampe en Daphne Hachmang

"Ons onderzoek is belangrijk omdat onderwerpen zoals de invoering van de Omgevingswet en ‘inclusief communiceren’ erg leven bij gemeenten."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Bram Kin

"Logistiek is gevarieerder dan men vaak denkt. Het gaat niet enkel om het thuisbezorgen van pakketten en de bevoorrading van supermarkten en restaurants."

Portret Bram Kin

Martina de Witte

"Juist zorgbehoevende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking die extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van stress hebben baat bij muziektherapie."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Jos Sanders

"Met de juiste skills op het juiste moment kunnen we de problemen op de IC’s en in de bouw sneller oplossen.”

Jos Sanders bij AWVN CrisisKrakers

Suzanne van Hees

"We willen een handreiking opleveren die getoetst is en werkt. In feite moeten we tegen de werkgever kunnen zeggen: ‘Als dit aan de hand is, kun je dat doen’."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Maya Sappelli

"Hoe maken we uitkomsten van data science echt begrijpelijk en bruikbaar voor de eindgebruiker?"

Foto Maya Sappelli, onderzoekers van de HAN

Jeroen Veen

"Ik wil effectieve hulpmiddelen ontwikkelen die betaalbaar, breed beschikbaar en makkelijk te gebruiken zijn."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Menno Merts

"Door met bestaande motoren, na een beperkte aanpassing, op hernieuwbare brandstof te kunnen draaien kan op korte termijn een grote verduurzaming bereikt worden met een kleine footprint."

Menno Merts in onderzoekssetting