Else Kragt
Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Else Kragt, onderzoeker bij het Lectoraat Biobased Innovations en het HAN BioCentre. Deze zijn beide onderdeel van de Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie.
Wat is je belangrijkste onderzoeksvraag?
Hoe ontwikkelen we een hars, lijm of bindmiddel voor de productie van paneelplaten op basis van biologisch restmateriaal, die voldoet aan de eisen van de bouwsector? In het kader van duurzaamheid en een betere wereld is dit een relevante vraag.
Binnen het lectoraat werken we aan de transitie naar een biobased economie. Eén van de onderzoekslijnen richt zich op bioraffinage, waarbij we proberen om op basis van biomassa materialen te maken. We zijn als lectoraat net gestart met een nieuw onderzoek, waar we de komende 2 jaar aan werken. Het onderzoek draait om de ontwikkeling van zo'n biobased binder.
Hoe onderzoek je dat?
In ons team is de onderzoeksvraag door projectleider Karin Struijs in deelvragen opgesplitst. Mijn huidige deel van het onderzoek richt zich erop de benodigde moleculen uit het biologisch restmateriaal te halen. Daarvoor start ik met literatuuronderzoek, vervolgens werk ik verder in het laboratorium. Het idee is niet nieuw, we weten uit ons literatuuronderzoek dat het mogelijk is om op basis van deze moleculen lijm te maken.
Wij maken nu de vertaalslag naar de praktijk en willen de moleculen uit bijvoorbeeld zaagsel en plantenresten halen, extractie noemen we dat. Dit doe ik door een oplossingsmiddel te gebruiken. Na de extractie volgt een analyse, want ik moet bewijzen dat dit het juiste molecuul is. We hebben een lab op de Laan van Scheut 2 in Nijmegen en werken ook in het lab van Connectr in Arnhem aan het onderzoek, samen met onze projectpartners en studenten.
Wat wil je met je onderzoek bereiken?
Uiteindelijk wil ik graag met ons team het eindresultaat behalen: een goed werkende lijm ontwikkelen uit restmaterialen. De lijmsoorten die op dit moment vaak in de bouwindustrie worden gebruikt, zijn vervuilend voor de natuur én niet gezond voor mensen. Een lijm ontwikkelen die deze nadelen niet heeft en die je maakt van biologisch restmateriaal is het doel. Daarmee dragen we bij aan de transitie naar het gebruik van biomaterialen in plaats van fossiele brandstoffen. Het is in het kader van duurzaamheid echt nodig om zowel de ingrediënten als de uitstoot van lijm te veranderen.
Werk je ook samen met andere partijen?
We werken binnen een breed opgezet traject, waar mijn onderzoek een deel van is. Zo is ook de Academie Built Environment betrokken, net als de Radboud Universiteit en meerdere bedrijven. Deze multidisciplinaire manier van werken heeft echt de toekomst. Meestal werken er ook studenten aan het onderzoek, deelvragen kunnen we verweven in het onderwijs. De opleiding Chemie kan zo bijvoorbeeld een bijdrage leveren, daar ben ik zelf ook praktijkdocent. Voor studenten is het interessant om aan dit soort praktijkvragen te werken. Zo komen de geleerde technieken voor hen meer tot leven. We gebruiken het ook als onderwerp in de minor Biobased Innovations.
Hoe maak jij het verschil?
Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar toch maken wij als team een verschil. We zijn allemaal bevlogen, duurzaamheid en een betere wereld zijn vaak onderwerp van gesprek. Deze bevlogenheid heb je ook echt nodig om dit werk te kunnen doen en biobased oplossingen aan te dragen. Ik merk gelukkig dat (bouw)bedrijven hier ook om vragen, duurzaamheid is bij zowel grote als kleine bedrijven zeker een thema. We moeten onze studenten hier dus op voorbereiden. Ik help vanuit de HAN door onderzoek te doen en kennis te delen. Aan de verbinding in de driehoek draag ik graag mijn steentje bij. Ik heb zelf ook graag contact met het bedrijfsleven en houd van korte lijntjes. Samen kunnen we zo bijdragen aan een betere wereld.