Onderzoekers van de HAN vergrootglas

Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie komen 2 onderzoekers aan het woord. Pieter Dekker werkt voor het Lectoraat Automotive Research van de Academie Engineering en Automotive. Ook Hans Schreuder werkt voor deze academie en werkt nauw samen met het lectoraat.

Beide onderzoekers buigen zich over oplossingen voor de mobiliteitstransitie. Sinds kort doen ze dit ook samen, binnen het Fiets Kenniscentrum van de HAN.

Waar vinden jullie elkaar als onderzoekers?

Pieter: “We vinden elkaar binnen het nieuwe Fiets Kenniscentrum, waar Hans oprichter van is. Daarin staat het behouden, optimaliseren en verbeteren van alles rondom de fiets centraal. Zelf richtte ik 3 jaar geleden het Kenniscentrum LEV (Light Electric Vehicles) op, na een jarenlange carrière als (Europees) distributeur van een LEV. Inmiddels heb ik partijen verbonden en veel kennis verzameld, waarbij ook varianten van ‘de fiets’ een rol spelen. Denk maar eens aan de e-bike. Door met Hans samen te werken aan onderzoeksprojecten, kunnen we nog meer stappen zetten.”

Portretfoto Pieter Dekker

Welke vraag staat centraal in jullie projecten?

“Hoe geven we de mobiliteitstransitie de komende jaren vorm? Duurzaamheid is belangrijk, we moeten het echt anders gaan doen. Het is tijd om nieuwe mobiliteitsoplossingen de juiste plek te geven binnen de maatschappelijke transitie naar schone, stadsvriendelijke mobiliteit. Van monowiel tot microauto’s, er is van alles mogelijk. E-bikes en fatbikes zijn mooie voorbeelden, die we al tegenkomen in het verkeer. Binnen onze projecten bekijken we wat er mogelijk is, wat past en hoe het bijvoorbeeld zit met regelgeving. Die regelgeving is noodzakelijk om bijvoorbeeld fatbikes veilig te gebruiken. De beeldvorming daarover is nu wat negatief, maar ik vind het in de basis een mooi voertuig. Je spreekt er een doelgroep mee aan, die anders niet fietst of op een vervuilende scooter rijdt”, vertelt Pieter.

Hans vult aan: “Voor mij is de ‘waaromvraag’ binnen de mobiliteitstransitie het belangrijkste. Menselijk gedrag is een lastige factor. Ik doe onderzoek vanuit de sociaalmaatschappelijke kant en het ontwerp, ik ben ook docent bij de opleiding Industrieel Product Ontwerpen. Vragen rondom inclusiviteit zijn voor mij belangrijk. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds veel mensen die geen fiets hebben of niet kunnen fietsen.”

Hoe zoeken jullie naar antwoorden?

Hans: “We doen onderzoek, bundelen kennis en zoeken continu de verbinding met allerlei partijen. Ik zie volop mogelijkheden voor verschillende fietsen binnen de mobiliteitstransitie. Ik doe onderzoek naar de gezondheidseffecten van e-bikes en ga de komende tijd aan de slag met de gemeente om te bekijken hoe je mensen aan het fietsen krijgt. Pieter brengt zijn eigen kennis mee en onderzoekt bijvoorbeeld de kwaliteitssystemen van Light Electric Vehicles (LEV’s). Pieter: “Ook mijn onderzoek voer ik altijd uit in verbinding met andere partijen. Ik wil graag weten hoe je de LEV’s een plek geeft in het Nederlandse mobiliteitssysteem. Daarvoor onderzoeken we bijvoorbeeld hoe het zit met het beleid rondom de infrastructuur in de steden. Want waar moeten die e-bikes eigenlijk rijden om het veilig te houden? Ook kijken we naar technische mogelijkheden en regelgeving.”

Portretfoto Hans Schreuder

Betrekken jullie studenten bij jullie projecten?

Hans: “Jazeker, ik leer studenten graag om met andere vakgebieden samen te werken. Deze multidisciplinaire aanpak is de toekomst, hier zet ik mij echt voor in. De fiets is maar een middel. Het is fijn dat ik zelf docent ben en dus gemakkelijk studenten bij mijn projecten kan betrekken.” Ook Pieter wil vanuit het Kenniscentrum LEV studenten de kans geven leerervaringen op te doen, waar de opdrachtgever ook iets aan heeft. “We moeten automotive-studenten kennis bieden over lichte voertuigen én over complexe vraagstukken rondom de mobiliteitstransitie.”

Wat betekent jullie onderzoek voor de praktijk?

Pieter: “Het draagt bij aan de noodzakelijke transitie. We willen praktijk, onderzoek en onderwijs bij elkaar brengen. Ik vind het belangrijk bedrijven hierbij te betrekken. Er wordt nog wel eens geroepen dat zij alleen maar willen verdienen aan bijvoorbeeld hun fatbikes. Maar het is juist heel waardevol dat ze blijven ontwikkelen. Hans en ik brengen belangen bij elkaar en laten partijen van elkaars expertise en ervaring profiteren. We werken midden in een netwerk van fabrikanten, beleidsmakers, technici en ondernemers.”

“We zorgen voor context, want met alleen kijken naar de techniek komt de mobiliteitstransitie niet verder. Dat maakt onze projecten waardevol”, sluit Hans af.

Academie
 

Engineering en Automotive

In de Academie Engineering en Automotive bieden we op veel verschillende gebieden onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan duurzame energie, de energietransitie, lean, duurzame mobiliteit en autonoom vervoer. Ook voeren we in de lectoraten van onze academie onderzoek naar actuele, maatschappelijke vraagstukken uit.

Ruben Bruins geeft uitleg over de H2 Demonstrator van de HAN aan minister Hanke Bruins Slot op 10 oktober 2022

Meer onderzoekers van de HAN?

Frank Willems

Hoe staat het ervoor met de digitale vaardigheden van studenten? En welke acties kunnen opleidingen ondernemen op basis van de resultaten van een meting? Ik werk aan de doorontwikkeling van de Digital Skills Check.

Portretfoto onderzoeker Frank Willems

Anaïs Passera

Hoe kunnen we biobased materialen verder ontwikkelen en toepassen in de gebouwde omgeving? Hoe ziet zo’n lokale keten op basis van hernieuwbare grondstoffen eruit? Deze vragen zijn urgent; de bouwketen is erg vervuilend.

Portretfoto Anais Passera

Sanne Cobussen

Is een sportzone een mooi idee op papier, of heeft het daadwerkelijk impact? We onderzochten wat het bijvoorbeeld doet met de verkeersveiligheid en snelheid van auto's in het gebied. Wat zijn eventuele succesfactoren?

Portretfoto Sanne Cobussen

Aimée Hoeve

Als onderzoeker heb ik een belangrijke rol in het vertragen: door kritisch te bevragen, samen bewust even stil te staan in de hectiek van alledag. Zijn we met de goede dingen bezig en werkt het zoals bedoeld?

Portretfoto Aimée Hoeve

Nanda Olde

In mijn onderzoeksprojecten kijk ik hoe mensen samenwerken, waar grenzen van vakgebieden raken en schuren. Hoe kan de wijze van communiceren bijdragen aan efficiëntere en effectievere samenwerking?

KP 35, lichte blouse, licht jasje, haren opgestoken

Else Kragt

Het is in het kader van duurzaamheid echt nodig om zowel de ingrediënten als de uitstoot van lijm te veranderen. Daarmee dragen we bij aan de transitie naar het gebruik van biomaterialen in plaats van fossiele brandstoffen.

Portretfoto Else Kragt

Pierre Gorissen

Ik wil eraan bijdragen dat we studenten opleiden die zelf digitaal geletterd zijn én de digitale transformatie in bedrijven en de samenleving kunnen begeleiden, want dat is hard nodig. Wat moeten ze weten en kunnen?

Lector Pierre Gorissen

Jan Willem Teunissen

Ik heb me altijd gefocust op talentontwikkeling en vind het interessant om te bekijken hoe we dit kunnen optimaliseren. Weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen sportprofielen, biedt een aantal voordelen.

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Hubèrt Bijsterveld

Digitale innovatie is nodig om toekomstbestendig te zijn als bedrijf. Hoe geef je vorm aan de digitale transformatie? Waar begin je dan? Ik vind het belangrijk als onderzoeker te kijken naar technologie, mens en business.

Portretfoto Hubèrt Hubert Bijsterveld 2022 smart business lectoraat

Edwin Buijs

Het LeerLab monitoronderzoek heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de factoren binnen het LeerLab en de (eigentijdse) werkplek die bijdragen aan de ontwikkeling van de professionele identiteit van de studenten.

Edwin Buijs

Jasper Jeurens

De menselijkheid in technologie ontbreekt vaak. Dat wil ik veranderen. Hoe zetten we het in om mensen dichter bij elkaar te brengen? Om dat in situaties te bekijken – elke sociale situatie anders – voer ik experimenten uit."

Profielfoto van Jasper Jeurens, onderzoeker bij de HAN

Marloes de Lange

"Er zijn verschillende redenen waarom de doorstroom van mbo-studenten nog niet altijd goed gaat. De ambitie onder studenten is groot. Tegelijkertijd zien we dat een grote groep in het 1e jaar van de hbo-opleiding strandt."

Marloes de Lange

Marco Dumont

"Een leven lang leren kan een stuk efficiënter als de medewerker beter inzicht in zijn of haar competenties heeft."

Portret Marco Dumont, onderzoeker Embedded Systems Engineering

Nienke Hofstra

"Onze maatschappij staat voor grote uitdagingen. Dit vraagt (onder andere) om effectievere en efficiëntere logistieke processen. Een belangrijke sleutel is ander keuzegedrag van mensen."

Portret Dr. Nienke Hofstra, onderzoeker bij het lectoraat Logistiek en Allianties aan de HAN

Paul Rood

"Om ook in de toekomst goede zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden zullen we de komende decennia slim en innovatief moeten ontwikkelen."

Portret foto van Paul Rood

Debra Trampe en Daphne Hachmang

"Ons onderzoek is belangrijk omdat onderwerpen zoals de invoering van de Omgevingswet en ‘inclusief communiceren’ erg leven bij gemeenten."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Bram Kin

"Logistiek is gevarieerder dan men vaak denkt. Het gaat niet enkel om het thuisbezorgen van pakketten en de bevoorrading van supermarkten en restaurants."

Portret Bram Kin

Martina de Witte

"Juist zorgbehoevende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking die extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van stress hebben baat bij muziektherapie."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Jos Sanders

"Met de juiste skills op het juiste moment kunnen we de problemen op de IC’s en in de bouw sneller oplossen.”

Jos Sanders bij AWVN CrisisKrakers

Suzanne van Hees

"We willen een handreiking opleveren die getoetst is en werkt. In feite moeten we tegen de werkgever kunnen zeggen: ‘Als dit aan de hand is, kun je dat doen’."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Maya Sappelli

"Hoe maken we uitkomsten van data science echt begrijpelijk en bruikbaar voor de eindgebruiker?"

Foto Maya Sappelli, onderzoekers van de HAN

Jeroen Veen

"Ik wil effectieve hulpmiddelen ontwikkelen die betaalbaar, breed beschikbaar en makkelijk te gebruiken zijn."

Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)

Menno Merts

"Door met bestaande motoren, na een beperkte aanpassing, op hernieuwbare brandstof te kunnen draaien kan op korte termijn een grote verduurzaming bereikt worden met een kleine footprint."

Menno Merts in onderzoekssetting